محل تبلیغات شما

روستاي جوین در دهستان لاسگرد از بخش مركزي شهرستان سرخه قرار دارد. جوين در 42 كيلومتري شمال غربي شهر سرخه، 30 كيلومتري شمال روستاي لاسجرد (مركز دهستان لاسگرد) و 50 كيلومتري شمال غربي شهر سمنان و در نزديكي روستاي امامزاده شاهزاده محمد زيد قرار گرفته است. اين روستاي زيباي كوهستاني در كنار رودخانه جوين (شرق امامزاده شاهزاده محمد زيد) و در حاشيه جنوبي رشته كوههاي البرز واقع شده است. جمعيت روستاي جوين بر پايه نتايج سرشماري سال 1395 برابر با 161 نفر ( 56 خانوار) ميباشد. البته اين جمعيت بصورت فصلي در اين روستا زندگي ميكنند و بيشتر جمعيت در فصل تابستان در اين روستا ساكن بوده و در ساير فصول در شهرهاي لاسجرد، سرخه و سمنان ساكن ميشوند. شغل اصلي مردمان روستا كشاورزي و باغداري است و محصولات عمده روستا عبارتند از: قيسي، سيب درختي، گردو، گيلاس، گلابي، آلو، به، گندم و سيب زميني.

جوين از نمونه هاي تركيبي معماري دستكند و ساخته شده با مصالح بنايي در يک سطح و در كنار يكديگر است. اين روستا در نگاه اول روستايي پلكاني شكل است كه بناهاي آن با سكوچيني هاي سنگي، ديوارهاي خشتي و تيرهاي چوبي مسقف شده اند. اما با ورود به فضاهاي داخلي تركيب خلاقانه اين معماري با معماري دستكند
آشكار ميشود. اهالي آن به روش هاي مختلف با استفاده از معماري دستكند تمام يا بخشي از فضاهاي مورد نياز خود را تامين كرده اند. اكثر فضاهاي روستا مانند روستاهاي (میمند وکندوان ) از كاستن توده پر بستر طبيعي شكل يافته اند و در برخي فضاها نيز مانند روستاي (ویند) فضاهاي دستكند در زير زمين بوده و ساخت و سازها بر روي آنها انجام شده است.

اين منطقه، مجموعۀ زيستي قابل توجهي را در خود جاي داده است و نمونۀ بارزي از معماريِ بسيار كاربردي با حداقل هزينه را نمايان ميسازد كه نشانگر قدرت مهندسي پيشينيان ماست. در منطقۀ جوين معماري دستكند به چند شكل گوناگون، رُخ نشان ميدهد. در اين منطقه با توجه به كوهستاني بودن منطقه، جهت شيب بستر و همچنين جنس خاک، نوعي از معماري دستكند مُطبق شكل گرفته است. در مناطقي از روستا، معماري دستكند و معماري ساخته شده با يكديگر ادغام شده و معماري تركيبي را به وجود آوردهاند. بخش مسكوني روستا در شيب ناحيۀ شمال و شمال شرقي درّه قرار دارد. برخي از اين خانه ها محصول تركيب معماري دستكند و معماري خشتي است. اما قابل توجه ترين بخش معماري دستكند روستا، قلعۀ جوین معروف به (كافرقلعه يا قلعۀ گبري ها) ميباشد. اين قلعه در شيب قسمت جنوب غربي دره و در پرتگاه صخرهاي بلند، در دل كوه كنده شده است. فضاهاي داخلي اين اثر معماري كم نظير، در چند طبقه صورت بسته و به شكل پيچيده اي با يكديگر ارتباط دارند؛ تا آنجا كه دسترسي به طبقۀ همكف به سادگي امكان پذير نيست. اين پژوهش كوششي در جهت معرفي و مستندنگاري آثار دستكند روستاي جوين و پژوهشي در موضوع تاريخ معماري و بافت تاريخي اين روستاي ارزشمند است. وجود محراب قديمي با گچ كاري نقوش دار از آيات قرآن در مسجد روستاي جوين و آثار باقيمانده از حمام قديمي روستا در حاشيه رودخانه، دره خوش آب وهوا تِريک و ساختمان هاي پلكاني شكل بر دامنه كوه، چشمه ها و آبشارهاي زيبا همه از جاذبه هاي ديگر روستاي جوين است.

 

منبرچوبی دوره ايلخاني مسجد امام حسن وامام حسین(ع)

بوته زرشک در طبیعت بکر و زیبای روستای ییلاقی و تاریخی جَوین

محراب باستانی مربوط به دوره سلجوقی

معماري ,روستاي ,روستا ,جوين ,دستكند ,شكل ,معماري دستكند ,و در ,روستاي جوين ,در اين ,شده است

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

وبلاگ مهندسی برق بوبه رژ علی شهبازی